louis vuitton collaboration with yayoi kusama in NYC

1
2
3
4
5
6

The revival of the polka dot officially kicked off last week in new york city with  the louis vuitton x yayoi kusama collaboration, one that not only sees the superbrand support the japanese artist’s traveling retrospective. The latest edition opened a few days later at the city’s whitney museum. The façade of the louis vuitton maison on 57th street has been given a striking polka dot makeover, yayoi kusama’s renowned trademark, while the first global window installation was unveiled in attendance of the artist and vuitton c.e.o. yves carcelle. The installation is an artistic tribute to kusama, and embraces her immense body of work and use of infinite design through three illustrative themes: beginning of the universe, eternal blooming flowers in my mind and self-obliteration.
In the late afternoon a pop-up store dedicated to the louis vuitton x yayoi kusama collection opened in soho, with additional temporary outlets scheduled to launch in london, paris, singapore, hong kong and tokyo. The polka dot action shifted towards the whitney museum in the evening where an exhibition preview was given. Afterwards louis vuitton threw a glam-infused dinner party here for the happy few. The kusama retrospective spans more than six decades of work from the japanese artist, ranging from her earliest artisitic endeavours in painting to her most recent work. The traveling exhibition is organized in collaboration with tate modern and after stopovers in madrid, paris and in the british capital this is its final stop [on through sep 30]. store location: 1 east 57th street [midtown]. pop-up store location: 116 greene street [soho]. museum location: 945 madison avenue [upper east north].

damir doma opens first store in paris

1
2
3
4
5

Located in a quiet courtyard on the rue du faubourg st.-honoré, the first Paris store of Damir Doma measures 200 sqm and is designed with melbourne-based architect rodney eggleston. The shop interior reflects Doma’s personal aesthetic vision, featuring an eclectic combination of polished and raw surfaces and materials. A layered staircase in travertine marble blades leads shoppers into the store and sets the tone of the edgy splendour to come. Concrete walls very much remain in their original state but the expansive ceiling has been reworked with hand-finished verdigris mirrors. The sparkle is subtly toned down by herringbone parquet flooring and matte brass fixtures. The Damir Doma flagship store carries the brand’s mens and women’s collections, in addition to the accessories collection and silent line.
location: 54 rue du faubourg st.-honoré

ZVE in Stuttgart by UNStudio/Ben van Berkel opened its doors

dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_1_784
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_2
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_3
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_4
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_5
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_6
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_7
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_8
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_9
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_11
dezeen_Centre-for-Virtual-Engineering-by-UNStudio_12

The Centre for Virtual Engineering (ZVE) for the ‘Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation IAO’ in Stuttgart has been realised.
The windows of this scientific research centre in Stuttgart by Dutch architects UNStudio are lined up like rows of dominoes set to topple. Situated on the existing research campus, the new building contains a series of combined offices and laboratories that look out through the saw-toothed windows. The envelope of the building is a mixture of curved and rectilinear walls and ceilings, which create organically shaped rooms on each of the four floors. An atrium is located at the heart of the building and is crossed diagonally by staircases with treads that are colour-coded to signify the floors that they lead to.

louis vuitton pop-up store in mykonos

For the first time ever the luxury brand launches a pop-up store in a greek traditional structure on the island, bringing along a collection of holiday-inspired men’s and women’s trophy items, ranging from ready-to-wear to accessories and small leather goods. The resort-inspired store interior simple but obviously luxe, featuring light materials and colours that very much mimick the summer season.
The louis vuitton pop-up store will be operational through october of this year. location: odos enoplon dynameon, Mykonos.

camper’s house of shoes by shigeru ban in NY

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Camper teamed up with japanese architect shigeru ban for a rather innovative remodeling of its store in soho, NY. The existing structure has been gutted to make way for a 111 sqm. Placed atop the flat roof is ban’s signature paper tube structure, in the form of a triangle. The new gable shape celebrates camper’s first owner occupied building in new york city, thus becoming brand’s house of shoes – where the shoes are hidden away in first place.
The shoes are revealed to customers as they enter the shop, contained in cubbyhole shelves behind the 2.5 metre-high letters that spell out the name of the brand on a sawtoothed back wall.

Furniture from the architect’s 10 Unit System create seating rows that copy the 45 degree angles of the zigzagging back wall and a red-striped concrete floor follows suit.

Aesop store installation by Cheungvogl, Hong Kong

For an installation at the aesop shop, located in lane crawford, hong kong, naturally aged timber from chinese boats were reconfigured 
by chinese/german architecture firm cheungvogl.

cva01
cva02
cva03
cva04
cva05
cva06
cva07
cva08
cva09
cva10

The planks, left in their original state, are made into two floating cabinets. 
Although the functions and general shapes of the units are set, the actual form and detail is determined by the sizes 
and general imperfections found in the material itself. The design is a representation of time, as the history of the boat planks are visible 
through the warm quality of the wood. The natural decay of the installation is made more prominent by its modern, 
clean and controlled surroundings.

The back of the display is lined from horizontal wooden planks. The various heights of the planks allows for categorized product display. The naturally occurring holes in the wood become the handles for opening the drawers.

Serpentine Gallery Pavilion 2012 by Herzog & de Meuron and Ai Weiwei

Just another reason to book a weekend in London this summer!

Serpentine Gallery revealed its plans a couple of days ago for this years´ Pavilion.  The twelfth commission in the Gallery’s annual series will be designed by Herzog & de Meuron and Ai Weiwei.

dezeen_Serpentine-Gallery-Pavilion-2012-by-Herzog-and-de-Meuron-and-Ai-Weiwei_5
dezeen_Serpentine-Gallery-Pavilion-2012-by-Herzog-and-de-Meuron-and-Ai-Weiwei_6
dezeen_Serpentine-Gallery-Pavilion-2012-by-Herzog-and-de-Meuron-and-Ai-Weiwei_4a
dezeen_Serpentine-Gallery-Pavilion-2012-by-Herzog-and-de-Meuron-and-Ai-Weiwei_2
dezeen_Serpentine-Gallery-Pavilion-2012-by-Herzog-and-de-Meuron-and-Ai-Weiwei_1

This year’s Pavilion will take visitors beneath the Serpentine’s lawn to explore the hidden history of its previous Pavilions. Eleven columns characterising each past Pavilion and a twelfth column representing the current structure will support a floating platform roof 1.4 metres above ground. The Pavilion’s interior will be clad in cork, a sustainable building material chosen for its unique qualities and to echo the excavated earth. Taking an archaeological approach, the architects have created a design that will inspire visitors to look beneath the surface of the park as well as back in time across the ghosts of the earlier structures.
The temporary pavilion will open to the public on 1 June and will remain in Kensington Gardens until 14 October.

more architecture between reality and fiction

1
2
3
4
5
7
8
9
filip-dujardin-fiction-1

The Belgian artist-photographer Filip Dujardin recovers the art of collage between reality and fiction, to create a new language based on the modernist architectural tradition.

People often expect Dujardin’s “buildings” to be undiscovered pieces of Eastern European or Russian constructivism – while in fact, they only exist in Dujardin’s prints. They are the result of his scouting trips around Belgium, where he collects the occasional moment of often fairly conventional 20th-century structures, and then uses them as digital matter from which to collage his buildings.

Hafencity Hotel by Stephen Williams Associates

dezeen_The-25hours-Hotel-Hafencity-by-Stephen-Williams-Associates_1
dezeen_The-25hours-Hotel-Hafencity-by-Stephen-Williams-Associates_2
dezeen_The-25hours-Hotel-Hafencity-by-Stephen-Williams-Associates_3
dezeen_The-25hours-Hotel-Hafencity-by-Stephen-Williams-Associates_4
dezeen_The-25hours-Hotel-Hafencity-by-Stephen-Williams-Associates_5
dezeen_The-25hours-Hotel-Hafencity-by-Stephen-Williams-Associates_8

Architects Stephen Williams Associates have completed a hotel that looks like a shipping warehouse beside the harbour in Hamburg. Named the 25hours Hafencity, the hotel features a ground-floor lounge with gridded markings on the floor and a conference room inside a freight container. Visitors check in at a desk of plywood boxes and can pile up their luggage on industrial trolleys.

Each room comes with a trunk that hinges open to reveal a desk stocked with drinks, a logbook, information packs and electrical sockets. A boxing punch-bag and bespoke sit-up chairs are all that comprises the hotel gym, but neither is sheltered from the rain. The hotel is located in the Hafencity development area in southern Hamburg.